Roph

HSP Gripen miljonsatsar och nyanställer: “Anläggningen i gång efter semestrarna”

Bild från helahalsingland.se

HSP Gripen är verkstadsföretaget som växte ur lokalerna i Hassela och flyttade tillverkningen till Hudiksvall. Nu har de vuxit ur sina nya lokaler också – och utökar med 1 350 kvadratmeter med plats för både serietillverkning och renodlad produktion. 
– Vi planerar att ha den nya anläggningen i gång för fullt efter semestrarna, säger Janolof Joelsson.

I augusti 2016 flyttades den sista maskinen från Hassela till Hiabs gamla lokaler i Hudiksvall. Då hade HSP Gripen jobbat med bibehållen produktion och flyttat steg för steg i ett års tid. 

– I Hassela var vi i fyra olika byggnader och såg inte varandra varje dag. Här har vi fått ett bättre flöde och mycket bättre gemenskap, säger produktionschef Magnus Bergman.

HSP Gripen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk griputrustning som används för skogstransport på skotare och lastbilar, materialhantering och sortering på mark- och anläggningsmaskiner samt hantering av stora volymer i hamnar och virkesterminaler. Knappt tre år efter flytten från Hassela omsätter företaget över 60 miljoner kronor per år och har vuxit ur de nya lokalerna med råge. Den nya ytan är 1 350 kvadratmeter, i direkt anslutning till det befintliga verkstadsgolvet. 

– Bakom den där dörren, säger marknadschef Janolof Joelsson och pekar nedåt i verkstadslokalen. 

Vi måste ta det i steg för att det ska ske med bibehållen kvalitet.

Det innebär att HSP Gripen får plats att renodla tillverkningsmomenten och kan serieproducera de största produkterna. En ny slutprovsanläggning fungerar som labb i produktionen och kan användas för att slutprova kundernas produkter direkt i lokalerna. Sammantaget handlar det om miljonsatsningar.

– Vi planerar att ha anläggningen i gång för fullt efter semestrarna, säger Janolof Joelsson. 

Med tanke på hur orderböckerna ser ut skulle HSP Gripen kunna ha ytterligare en anläggning i samma storlek, konstaterar vd Tomas Jonsson. 

Vi anställer vettiga personer och så utbildar vi dem internt.

– Men det går inte att bara växa över en natt. Vi måste ta det i steg för att det ska ske med bibehållen kvalitet, säger Janolof Joelsson.

I dagsläget består personalstyrkan av 34 fast anställda, varav två är nyrekryterade svetsare, plus några inhyrda och sommarvikarier under semesterperioderna. Kompetent folk finns att få tag i i Hudiksvall, men de jobbar i andra tillverkande företag. Det hjälper ju inte Hudiksvall att företagen knycker folk av varandra, menar Janolof Joelsson.

– Vi är med i industriveckan, har bra samarbete med skolan och ordnar praktikplatser. Vi anställer vettiga personer och så utbildar vi dem internt. Man kan också börja på till exempel monteringen och sedan gå vidare inom företaget, säger Janolof Joelsson.